koken voor mensen met autisme / adhd & hoogbegaafdheid

Mijn naam is Rachel, ik ben kookjuf.

 

Hierboven zie je een foto van mij aan de linkerkant en een foto van mijn picto aan de rechterkant.

 

Kookjuf Rachel van der Kwaak

 

In 2016 had ik een idee, ik wilde een kookcursus gaan geven voor kinderen. Ik heb een oproep geplaatst op facebook en binnen een dag was deze cursus helemaal vol geboekt. Door omstandigheden kon de cursus niet doorgaan op de locatie die ik had geboekt. Heel erg vervelend. Maar ik heb ook mijn eigen kook studio, daar heb ik een klein clubje kinderen mogen leren koken en begeleiden.

Tijdens deze eerste cursus werkte ik met 2 bijzondere kinderen waarvan 1 in het autistisch spectrum viel. Ik merkte dat dit is wat ik wil en later bleek iets waar ik heel erg goed in ben.

Ik ben goed leesbare recepten gaan ontwikkelen. In duidelijke stappen met duidelijke foto’s en picto’s  Waardoor zelfstandig koken mogelijk is geworden.

 

Geef me de 5

 

Ik ben me gaan verdiepen in de methode van geef me de 5. Ik heb gemerkt dat ik voor ik deze methode ging toepassen eigenlijk al deze stappen van nature deed. Maar door de boeken te lezen en later dit jaar de cursus te gaan volgen probeer ik nog meer inzicht te krijgen over de manier waarop jij, je het aller beste kan ontwikkelen.

Ik kijk ook altijd naar wat jij wel kan en niet wat je niet kan. Kan je bijvoorbeeld moeilijk kiezen, dan ga ik je daarbij helpen. Eet jij elke dag hetzelfde dan kunnen we samen kijken en samen meer soorten voeding introduceren. Vind je het lastig om boodschappen te doen? Dan help ik je daarbij. Er zijn zoveel mogelijkheden om in kleine stapjes toe te werken naar wat jij wil bereiken. 

 

 

Prikkelarme omgeving

 

Een autismevriendelijke omgeving om alleen of in een kleine groep te leren koken. Ik ben bekend met anders denken en met een andere prikkelverwerking zowel bij kinderen en volwassen mensen met autisme. Ik coach mensen naar een gevarieerder eetpatroon. Kinderen komen daarvoor naar mijn kook studio. Bij volwassenen kijken we of jij het fijn vindt om naar mij te komen of dat ik naar jou toe kom.

 

Communiceren door koken

Koken voor kinderen met autisme of hoogbegaafdheid is nog niet gangbaar. Soms komen mijn leerlingen helemaal uit Amsterdam, dat is best ver. Ik was ervan overtuigd dat ik meer uit mijn lessen kon halen dan alleen leren koken. Koken is een pure vorm van communicatie. Koken is werken aan je fijne motoriek, koken is leren plannen, koken traint al je sociale vaardigheden, koken is de kracht van taal en rekenen, wegen en meten. Het draagt bij aan je hele ontwikkeling en het is vooral leuk om te doen.

 

Passie

Koken is leuk, maar mijn echte passie is toch het begeleiden en lesgeven aan kinderen en (jong) volwassenen met autisme. Het bijzondere is dat wanneer kinderen naar onze studio komen (die staat achter ons woonhuis) altijd contact maken met mijn zoon en dochter en onze hond. Er is ook altijd een moment dat dat de kleine chefs ze gaan roepen om te komen proeven. Er ontstaat een warme band en na een reeks lessen zijn er vaak tranen. Maar zo nu en dan komen ze even gedag zeggen in de studio, gewoon omdat dat kan en mag. Leerlingen zijn altijd welkom.

 

Maak kennis met mij

Ben je een professional, een kind met autisme of een ouder van een kind met autisme? Wil je zelf graag begeleid worden in het leren koken? Kijk eens rond op mijn website voor de mogelijkheden of neem contact met me op.